07 خرداد 1396 - 9:8 شناسه خبر: 4960 نسخه چاپی

دانش فنی تولید رقم کتول بذر سویا به بخش خصوصی واگذار شد

دانش فنی تولید رقم کتول بذر سویا به بخش خصوصی واگذار شد
ئیس سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی گفت: چهل و چهارمین قرارداد واگذاری رقم بذر سازمان تحقیقات آموزش و ترویج کشاورزی به بخش خصوصی با واگذاری امتیاز تولید بذر سویا رقم کتول به شرکت توسعه کشت دانه های روغنی امضا شد.

خبرگزاری ایرنا

 سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، «اسکندر زند» اعلام کرد تاکنون 845 بذر زراعی، باغی و مرتعی معرفی شده است که از این تعداد، 43 رقم به بخش خصوصی واگذار شده است و سعی داریم روند واگذاری ها با سرعت ادامه یابد.
به گفته وی، از این تعداد نزدیک 429 رقم زراعی، 412 رقم باغی و 4 رقم مرتعی است.
وی گفت: رقم سویا کتول، جزو 44 رقمی است که خارج از محدوده دولت به بخش خصوصی واگذار می شود.
زند از واگذاری امتیاز تولید بذر ارقام پنبه، ذرت و شامل سایر محصولات نیز خبر داد.
وی تصریح کرد: ایران یکی از کشورهای پیشرو از نظر معرفی ارقام کشاورزی به شمار می رود و توان بخش خصوصی در این زمینه بیش از این است.
زند یادآوری کرد پارسال برای نخستین بار کمیته معرفی رقم تشکیل شد و 28 رقم بذر شامل 23 رقم پیشنهادی سازمان و پنج رقم از بخش خصوصی را معرفی کرد.
رئیس موسسه تحقیقات اصلاح و تهیه نهال و بذر نیز اعلام کرد با احتساب این قرارداد سومین رقم از دانه روغنی سویا واگذاری شده است. 
«گودرز نجفیان» گفت: رقم سویا کتول برای اولین بار در سال 1389 معرفی شد و در استان گلستان 60 درصد سطح زیر کشت را به خود اختصاص داده و 50 درصد سویا داخل کشور را تشکیل می دهد. 
وی سه هدف ارتقای کیفیت بذر از طریق کاهش تصدی گری دولت و واگذاری به بخش خصوصی، برندسازی برای بخش خصوصی و رغبت بخش خصوصی برای سرمایه گذاری در بخش رویالیتی در دراز مدت را برای رویکرد سازمان تحقیقات از واگذاری تولید دانه های روغنی عنوان کرد.
مدیرکل دفتر فناوری سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی نیز اعلام کرد: دویست و یکمین تفاهمنامه انتقال فناوری سازمان تحقیقات آموزش و ترویج کشاورزی با بخش خصوصی انجام می شود. 
«مجید ولدان» افزود: ما از مدتی پیش وارد بحث انتقال فناوری بذر شده ایم و تجربیات گرانقدری در زمینه دانش فنی در ارقام زراعی و باغی و سایر دانش ها به دست آورده ایم و امیدواریم این دستاوردها باعث خیر و برکت برای کشور باشد.
شرکت توسعه کشت دانه های روغنی در سال 1346 به ثبت رسید که وظیفه یک شرکت غیرانتفاعی را بر عهده دارد.
به گزارش ایرنا، رقم سویا کتول با متوسط عملکرد چهار هزار کیلوگرم در هکتار و 748 کیلوگرم برتری عملکرد نسبت به شاهد، به دلیل سازگاری و عملکرد بالا، پایداری مناسب و مقاوم بودن در برابر خوابیدگی و ریزش و تیپ رشد محدود و همچنین تحمل به بیماری ها به ویژه بیماری پوسیدگی زغالی (مهمترین بیماری سویا در منطقه) و مقاومت به نماتد سیست سویا، در استان های گلستان، خوزستان و مازندران قابل کشت است. 
پیش بینی می شود این رقم 60 درصد سطح زیر کشت سویا در استان گلستان (36 هزار هکتار) را در اختیار گیرد که در آن صورت، مجموع ارزش حال منافع ناخالص رقم در طول دوره جایگزینی 609 میلیارد و 900 میلیون ریال می شود. 
پنج درصد قیمت فروش بذر گواهی شده تولیدی توسط شرکت بر مبنای قیمت مصوب معاونت امور زراعت وزارت جهاد کشاورزی و در صورت صادرات بذر تولید شده به خارج از کشور، سهم موسسه معادل ریالی پنج درصد قیمت صادراتی بذر براساس نرخ رسمی ارز (در سایت بانک مرکزی) در روز صادرات بذر از کشور، توسط شرکت خواهد بود.